foto kijken
  home     dirigent     koorleden     bestuur     commissies     lid worden  
  nieuws     agenda     repertoire     foto's en media     historie  
  picturama     kofferbakmarkten     sponsoren     links  

 historie 

Uit de geschiedenis van de Leudalzangers

We nemen u graag mee door de hoogtepunten uit de historie van ons koor, waarbij vooral de jubilea hebben geleid tot bijzondere concerten en mooie herinneringen.

Oprichting koor De oprichting in 1982

Na een eerste vergadering op 6 april 1982 werd op 11 mei 1982 de eerste repetitie gehouden van ons mannenkoor. Met 22 leden werd onder leiding van Peter Swinkels een eerste start gemaakt in de kleine zaal van Trefcentrum Marcel in Heythuysen.

Op 29 juni 1982 werd de oprichting van De Leudalzangers een feit. Rechts de eerste foto van het koor.

1989: optreden in Notre Dame, Parijs

Concertreis Parijs Een concertreis naar Parijs startte met een openluchtconcert op vrijdagmiddag in het Parijse park Jardin du Luxembourg. Op zondagmorgen luisterde het koor de Hoogmis op in de Notre Dame, onder leiding van dirigent Jos Meuwissen en met begeleiding van Petra van der Aart-Geraets op piano/orgel. Liefst 8000 zeer enthousiaste kerkzangers hoorden Missa in honorem Santa Mathildis van componist Hubert Cuypers en het Ave Verum Corpus van Mozart.

Op de foto rechts: de Leudalzangers in Parijs. Zie ook: foto's en media.

25-jarig bestaan: uitzending KRO plus CD opname

Het 25-jarige jubileum werd gevierd met de opvoering van “Missa in Honorem Sancta Frederici” van Jozef Gruber. In deze Heilige Mis werd het koor begeleid door een kamerorkest en de KRO verzorgde er een live uitzending van op radio 5.

In de zomer van 2007 werd een concertreis georganiseerd naar het Duitse Limburg an der Lahn. Bovendien verzorgden de Leudalzangers een jubileumconcert in Cultureel Centrum De Bombardon, waaraan maar liefst 200 mensen hun medewerking verleenden. Het jubileumjaar werd afgesloten met een groots Kerstgala. Van dit Kerstconcert is een CD uitgegeven onder de naam “Resonet in Laudibus”, onder de algehele muzikale leiding van Jo Huijts. Het eerste exemplaar van de CD werd door Jos Besselink aangeboden aan burgemeester Arno Verhoeven en KNZV-Limburg voorzitter Joos Truijen.

30-jarig bestaan: concertreis naar Dresden en Leipzig plus CD opname

Concertreis Dresden Voor de viering van het 30-jarige jubileum heeft het koor een concertreis naar Dresden en Leipzig gemaakt. Er werden een tweetal concerten verzorgd in en bij de wereldberoemde Thomaskirche in Leipzig (foto rechts) en in de Hofkirche van Dresden. Zie ook: foto's en media.

In het voorjaar van 2013 werd een jubileumconcert gehouden in De Bombardon te Heythuysen, ook van dit concert is een CD opname gemaakt.

Jaarlijks terugkerend programma

Het koor verzorgd een aantal jaarlijks terugkerende concerten: het voorjaarsconcert, de Heilige Mis tijdens Allerzielen en het kerst- en eindejaarsconcert. We zoeken daarbij voortdurend naar vernieuwingen van het programma en gaan actief op zoek naar nieuwe uitdagingen zoals de samenwerking met ander koren of muziekgezelschappen.

Vastelaovesconcert Nieuwe traditie: Vastelaovesconcert

In 2014 hebben de Leudalzangers een eerste Vastelaovesconcert georganiseerd. In een carnavaleske setting werd onder begeleiding van Symphonieorkest Ad Hoc en met medewerking van diverse artiesten een sprankelend muziekfeest gehouden. In deze "Symfonie in roeëd, gael en greun" zong het koor o.a. met Bariton Koen van Aghtmael, een heuse alpenhoorn, de oriëntaalse dansschool Chadina en spreekstalmeester Maarten Peskens.

Picturama

Onze tweejaarlijkse kunstmanifestatie Picturama gaat richting 20e editie in 2017. Regionale kunstenaars tonen tijdens dit initiatief van de Leudalzangers hun mooiste werk. Een vakjury bepaalt telkens wie de Picturama Ereprijs Gemeente Leudal wint.
Meer informatie: www.picturama.nl.

Kofferbakmarkt

Sinds enkele jaren organiseren de Leudalzangers een succesvolle kofferbakmarkt in Heythuysen. Elke laatste zondag van de maand (maart t/m oktober) fungeert het mannenkoor als gastheer van een gezellige markt voor gebruikte spullen. Het koor zorgt zo voor een maatschappelijke kringloopfunctie.
Meer informatie: www.kofferbakmarkt-heythuysen.nl.

© De Leudalzangers  |  contact  |  disclaimer